Duben 2023

Duben 2023
11. 05. 2023

Co je u nás nového?

Milí sousedé! Zaměstnanci Základní školy mistra Jana Husa v rakovnické Wintrově ulici 747 a její ředitelka Ivana Cabrnochová vás zdraví!

Co je u nás nového? Předně proběhly dny otevřených dveří a zápis do přípravného a prvního ročníku. Zájem rodičů a dětí nás nesmírně potěšil a dojal. Už teď se těšíme na září, kdy v naší krásné budově přivítáme nové spolužáky. Ale pozor! Ministerstvem schválená kapacita školy nám dovoluje přijmout ještě několik jednotlivců. Pokud stále hledáte lepší školu pro své děti nebo pokud si nejste jistí, jestli je velká škola připomínající přeplněný včelí úl to pravé pro vaše potomky, zavolejte ředitelce Ivaně z Wintrovky na číslo 724 040 285 a domluvte se na osobní návštěvě. Mimořádný zápis do přípravného, prvního, druhého a třetího ročníku jsme schopni zařídit až do září 2023, resp. do momentu, kdy naplníme kapacitu školy.

Výhodou naší školy je velký důraz na individuální práci s každým dítětem i rodičem. Pro každého žáka připravujeme s ohledem na jeho specifika individuální studijní plán. Máme velmi malý počet dětí ve třídě, díky čemuž má učitel dostatek času na vysvětlení učiva. Pracujeme ve věkově smíšených skupinách a vedeme děti ke vzájemné toleranci. Používáme prvky montessori výuky a tzv. Jenského plánu. Sídlíme v krásně zrekonstruované vile v klidné části Rakovníku, ve které se i děti nezvyklé na větší kolektivy cítí jako doma. Významnou část výuky a většinu přestávek trávíme na zahradě. Ve Wintrově 747 se děti od prvního ročníku učí angličtinu tři hodiny týdně s absolventkou oboru přírodní vědy a učitelství na Brookes University Oxford.

Co jsme dělali v dubnu a na začátku května? Navštívili jsme pražské planetárium v rámci celoročního školního tématu, kterým je vesmír. Děti se dozvěděly, jak vidí Zemi kosmonaut z meziplanetárního prostoru nebo jak se jmenují nejjasnější hvězdy na noční obloze. Pak jsme se prošli po nádherném parku Stromovka, navštívili hřiště s lezeckou pavučinou a zašli jsme na skvělou jahodovou zmrzlinu.

Týden před tím jsme vyrazili do Mariánské Týnice, kde jsme si prohlédli barokní skvost západních Čech – místní klášter. Pokud jste tu ještě nebyli, určitě si sem naplánujte výlet. Část cesty jsme absolvovali pěšky přes Kralovice, kam máme v plánu vyrazit na návštěvu místní krypty. V té jsou ve skleněných rakvích uložené mumie s pozůstatky těl členů rodiny Gryspeků.

V rámci prvouky jsme zašli do rakovnické botanické zahrady. Naše děti se účastnily poznávačky rostlin, šišek nebo listů stromů, dále odpovídaly na otázky v soutěži ke Dni Země (bez přípravy na 100 %!). Všechny lákaly záhonky označené velkou lebkou a zkříženými hnáty, kde jsou pěstované jedovaté rostliny. Vysvětlili jsme si rizika relativně hojných rostlin jako je tis nebo durman.

Přeji vám hezké jaro a těším se na vás.
Ivana Cabrnochová, ředitelka ZŠ mistra Jana Husa v Rakovníku